Vad är VVS?

Många pratar ju om rörmokare, och det är ju det gamla ordet för någon som kan hantera värme och vatten. Med VVS, så pratar man om Värme, Ventilation och Sanitet, vilket inbegriper rörmokarens kompetens och arbete, men som inkluderar ventilation. Utbildningarna för VVS-montörer är bredare än bara att gälla vatten och sanitet och alla rör som ska leda dessa till och från hus.

En VVS-montör ska kunna installera, reparera och ge service på rör, utrustning för värme, vatten och sanitet, kan man läsa på hemsidan framtid.se. En VVS-montör följer de instruktioner och tekniska beskrivningar som gäller för det hus där vattenrör, sanitetsrör och ventiler ska sitta. Även om allt det finns på plats, så ska de kunna utföra service på dessa.

Att ha med sig alla nödvändiga verktyg

Antingen om man är egenföretagare eller är anställd så ska man alltid kunna ha med sig alla verktyg för detta, när man är ute på något uppdrag. Många VVS-montörer jobbar antingen med service eller med installation av vatten- och sanitetsinstallationer på ett nybygge. Det är sällan som VVS-montörerna jobbar varierat, kanske på mindre ställen och orter där det inte finns så många VVS-montörer att välja mellan. Men i storstäderna är det oftast så att man antingen jobbar med installation av dessa eller endast åker runt och arbetar med service av dessa. Någon kan tycka att det blir för monotont att alltid arbeta med ett och det samma, men efterfrågan på VVS-montörer som är erfarna inom antingen service eller installation är så pass stor, att det har blivit så för arbetsmarknaden för de allra flesta VVS-montörer.

Funderar du på att jobba med VVS?

De allra flesta VVS-montörer utbildas på gymnasienivå, eller som går någon vuxenutbildning eller, så kan man alltid välja att gå en utbildning som företagslärling. Det innebär att du är lärling på ett VVS-företag och lär dig under tiden som du arbetar som lärling. Då är det företaget som står för din utbildning, och det är ju frivilligt. Det gäller i sådana fall att hitta ett VVS-företag som har kapaciteten och är villig att ta in dig som lärling hos dem. Lycka till!